IndholdMedlems NytNyhedsbrev december 2022

Nyhedsbrev december 2022

Juraudvalget orienterer

AC-parkering i Tønder
Der har ”altid” været skilte mod autocamperes parkering på Rømø. Dem fik DFAC fjernet i 2017, fordi de var ulovlige. Men i 2019 kom der nye skilte op, først på Rømø og senere langs Vadehavskysten.

Disse skilte var teknisk set lovlige. Men der er flere krav, før en kommune må opsætte forbudsskilte:

  1. Der skal være en saglig grund (primært trafikal) til at opsætte skiltene
  2. Politiet skal samtykke til at skiltene sættes op.

Autocampere sviner
Vi bad i marts 2021 Tønder Kommune om at fjerne skiltene, men kommunen har endnu ikke svaret. Til gengæld fortalte forvaltningen på et møde i august 2021 politikerne om vores henvendelse. Forvaltningen fortalte desuden, at skiltene var opsat, fordi mange havde klaget over, at AC sviner og efterlader afføring på P-pladser og i vejgrøfter. Dette referat ligger på kommunens hjemmeside.

Derfor søgte vi aktindsigt om alt vedr. AC i de seneste 10 år. I virkeligheden havde Tønder kun fået 8 henvendelser på 10 år, og ingen af dem nævnte svineri eller toilettømning fra AC.

Vi kunne til gengæld læse, at skiltene langs Vadehavskysten i virkeligheden var sat op, fordi en campingpladsejer havde lagt hårdt pres på kommunen. Og desuden, at Oasens ejere havde truet kommunen med at lukke pladsen, fordi skiltene på Rømø var blevet fjernet – hvorpå de nye skilte blev sat op. Men politiets samtykke til skiltningen på Rømø manglede.

Det tog os lang tid at få dokumenteret det nødvendige og lavet yderligere undersøgelser. I april 2022 skrev vi til Tønder og til Syd- og Sønderjyllands Politi, at skiltningen ikke var opsat lovligt. Begrundelsen om at autocampere sviner var ikke korrekt – og selv om den havde været det, var det ikke en saglig grund.

Politiet har nu behandlet vores henvendelse og giver os ret. Derfor er skiltene med P-forbud mod AC ved at blive fjernet.

Lidt perspektiv
Tønder Kommune får besøg af utrolig mange autocampere – især på Rømø. Kommunen vil gerne have turistindtægterne – men er meget kritisk overfor autocampers ”overnatning” udenfor de ”etablerede pladser”. I kommunalbestyrelsen sidder flere med stærke campingpladsinteresser.

”Alle de klager” (i alt 5 stk.), som Tønder Kommune havde modtaget, handlede om AC, der var parkeret på P-pladser i naturen. Og fordi det er Naturstyrelsens område, gjaldt skiltningen slet ikke her.

Men det ved de lokale jo ikke – og det gjorde kommunen heller ikke. Det gør til gengæld Tønder Kommunes parkeringsvagter. Derfor gav de ikke én eneste bøde, da kommunen i september i år specifikt bad dem om at jagte ulovligt parkerede autocampere. Det ærgrede Teknik- og Miljøudvalgets formand!

Hvad gør DFAC nu?
Sagen i Tønder er principiel for os, der kører autocamper. De skilte mod autocampere, som vi nu får fjernet i Tønder, ser vi mange steder i landet. Derfor kan vi bruge politiets afgørelse bredt.

Vi har skrevet til topledelsen i Tønder om, at vi vil gerne hjælpe kommunen med at få etableret P-pladser mange forskellige steder, så kommunen på en god måde kan rumme de mange autocamperturister. For dette er jo målet ! At få kommunen til at forstå, at forbudsskiltning mod autocampere ikke duer, var kun et nødvendigt skridt på vejen.

Følg med i Nyt fra Juraudvalget på FritForum, hvor vi orienterer om de aktuelle sager. Her kan du kan læse mere om arbejdet i Tønder og også om Varde, som stadig har en 200 km2 stor P-zone med forbud mod autocampere, men det er en anden historie.

Ét velkomstskilt regulerer langt bedre og billigere end 10 forbudsskilte.

Tilskud til partikelfilter og afmelding af camperen
Et medlem fortalte på FritForum, at han havde forsøgt at spørge på info@miljoezoner.dk, om det var OK at afmelde camperen for vinteren inden tilskuddet var udbetalt. Men det kom der ikke noget klart svar ud af.

Vi kontaktede derfor Miljøstyrelsen og stillede spørgsmålet principielt. Netop den gruppe af biler, der har mulighed for tilskud, er af lidt ældre årgang, kører ret kort pr. liter og er dyre i afgifter.

Efter at vores spørgsmål havde rundet juridisk afdeling i Miljøstyrelsen, fik vi i dag et klart svar: Muligheden for tilskud bortfalder ikke, hvis bilen afmeldes efter at ansøgningen om tilskud er korrekt afsendt og kvitteringen er modtaget. Læs mere her.

Det er stadig muligt at søge tilskud til eftermontering af partikelfilter. Reglerne står her, hvor der også er en vejledning til at søge.

BLIV INFORMERET

Du modtager - information når der sker vigtige ting i ind- og udland, som vedrører dig som autocamperejer.

Du modtager ikke - foreningsnyt og anden information som kun vedrører foreningen

Du modtager ikke - reklamer

Tilmeld dig her

Du kan - til enhver tid selv afmelde dig listen igen

Seneste nyt

Newspaper WordPress Theme

Læs også

DFAC