IndholdFAQRadio i bilen

Radio i bilen

Når man er flere autocampere sammen, er der mange som ser sig om efter løsninger som gør det muligt at holde kontakten bilerne imellem.

Et oplagt valg er at købe en radio (Walkie Talkie) og specielt modellerne fra TYT og Danita er udbredt iblandt Autocamperejere og har været fremhævet som gode radioer til en rimelig pris.

Programmerbare erhvervsradioer

Der er enkelte ting som man er nødt til at gøre sig klart, før man ukritisk bestiller en radio på nettet.

Radioer fra TYT og Danita er populære blandt AC-folket. Danita-radioen kan dog ikke programmeres til at sende med så lav effekt, at den lovligt kan bruges på PMR frekvenserne

De fremhævede radioer fra TYT og Danita er udviklet som erhvervsradioer og skal programmeres før de kan bruges. Dette sker typisk via software på en pc og så et kabel til radioen.

Færdes man ikke hjemmevant med begreber som frekvenser, duplex-settings, modulationstyper, effekt m.m. så vil man her være udfordret og gør klogest i at søge hjælp.

Det er muligt at bestille radioerne programmeret, f.eks. hos Midtkom, ligesom enkelte foreninger har ekspertisen til selv at programmere radioerne.  

Det er vigtigt at være opmærksom på, at radioerne er i stand til at sende over et meget stort frekvensområde, så der er reel mulighed for at sende på frekvenser, hvor man forstyrrer andre, hvis ikke man ved, hvad man laver.

Derudover er der flere forhold som, man i det mindste, bør være bekendt med:

  • Flere af de store AC-foreninger har deres egne frekvenser. Disse er private og må kun benyttes af foreningernes medlemmer. Frekvenserne må kun bruges i Danmark og bøderne kan være meget store, hvis man f.eks. i udlandet forstyrrer kritiske funktioner ved at sende på frekvenser, der kun er godkendt til brug i Danmark.

  • Ud over de private frekvenser kodes radioerne typisk med de danske PMR-frekvenser, også kaldet PMR 446. Disse frekvenser kræver ikke tilladelse at bruge, men der er til gengæld tekniske krav radioerne skal overholde. PMR-radioer må kun benyttes med den påmonterede stavantenne og må maksimalt sende med 0,5W, hvilket Danita-radioen f.eks. ikke kan efterleve.

  • Man kan finde foreninger som har produceret klistermærker, som henviser til, at man bruger en specifik kanal til at kommunikere på – eksempelvis kanal 12. Der findes dog ikke en officiel kanalliste for dette frekvensområde og derfor er kanalnummeret alene et udtryk for, at radioen er programmeret med en bestemt frekvens, på en bestemt plads, i radioens hukommelse.  Ønsker man derfor at tale sammen på en bestemt kanal kræver det, at radioerne er programmeret ens.

PMR 446

PMR-radioer findes i mange kvaliteter og behøver ikke at ligne dem man finder i legetøjsbutikkerne. Radioerne kan lovligt bruges i hele EU.

Der findes et billigere alternativ til de programmerbare erhvervsradioer. Systemet hedder PMR 446 og kendes måske bedst fra de farverige radioer fra den lokale legetøjsbutik.

Radioerne findes dog også i en langt bedre kvalitet med avancerede funktioner og, på trods af dette, til ca. halv pris i forhold til føromtalte erhvervsradioer.

PMR-radioerne købes færdigprogrammeret og der findes en standardiseret kanaliste som gør, at en kanal ligger på samme frekvens, uanset mærke på radioen.

Det er muligt at kommunikere fra en PMR-radio til en erhvervsradio, hvis sidstnævnte er programmeret med PMR-frekvenserne.

Hvad skal jeg vælge

Der findes ikke en entydigt svar på hvad man skal vælge, hvis man ønsker en radio i bilen, for det kommer an på hvad man skal bruge den til. Valget kan dog hjælpes godt på vej ud fra nedenstående overvejelser:

  • Hvis man skal bruge en af de frekvenser som et par AC-foreninger har registreret, er der ingen vej uden om de programmerbare radioer. Her skal man dog være opmærksom på, at man kun må kommunikere med andre medlemmer af samme forening. Dette skal man respektere, da de registrerede frekvenser på landsplan bruges af mange andre end bare autocamperforeningerne.
    Derudover må de private frekvenser kun bruges i Danmark.

  • Har man brug for at kommunikere med folk på tværs af klubber, og uden for landets grænser, kan de billigere PMR-446 radioer være at foretrække. Disse må bruges i hele Europa og kanalnumrene er standardiseret, så et kanalnummer er det samme på alle radioer.

    Ulempen kan være rækkevidden, når radioen kun sender med 0,5W – hvilket dog er det maksimalt tilladelige.

Slutteligt skal det lige bemærkes, at det er ulovligt at betjene en radio mens man kører, også selvom radioen er fastmonsteret og man bruger en ekstern mikrofon.

Det takseres som brug af håndholdt mobiltelefon under kørsel og giver ud over en bøde, et klip i kørekortet.

Yderliger information om PMR446:

https://en.wikipedia.org/wiki/PMR446

BLIV INFORMERET

Du modtager - information når der sker vigtige ting i ind- og udland, som vedrører dig som autocamperejer.

Du modtager ikke - foreningsnyt og anden information som kun vedrører foreningen

Du modtager ikke - reklamer

Tilmeld dig her

Du kan - til enhver tid selv afmelde dig listen igen

Seneste nyt

Newspaper WordPress Theme

Læs også

DFAC