Udvalgte nyhederTunge autocampere med ”Heavy duty motor”- Pas på afgifterne!

Tunge autocampere med ”Heavy duty motor”- Pas på afgifterne!

Mange køber nu tunge autocampere, med henblik på senere at kunne veje autocamperen op til over 3500 kg., hvis nye kørekortsregler skulle tillade dette. Herved bliver bedre mulighed for at medbringe bagage, personer og ekstra udstyr. Men både registreringsafgiften og forbrugsafgifterne kan slå bunden ud af budgettet.

Står du for at købe eller selv importere en autocamper – og særligt hvis bilen er med et ”Heavy Chassis” eller en ”Heavy duty motor” – skal du være meget opmærksom på, om dens identifikationspapirer (COC) indeholder de tilstrækkelige oplysninger.

Disse dokumenter ligger forhandleren inde med, så tjek dem, før du køber bilen.

Det er afgørende, at synshallen kan læse brændstofforbrug eller CO2 udledning på den færdige bil, når bilen skal til registreringssyn.

Brændstofforbruget (og hermed CO2-udledningen) bruges både til beregning af registreringsafgiften og de årlige afgifter.

Hvis ikke der er tilstrækkelige oplysninger på bilens COC dokumenter, beregner Motorstyrelsen forbrugsafgiften ud fra en formel. Beregningen giver i nogle tilfælde næsten dobbelt så høje afgifter, som hvis oplysningerne havde været på COC-dokumenterne.

Mangler CO₂-udledningen for den færdige bil i din drømmecampers COC-dokumenter, er den – indtil videre – eneste måde at undgå disse høje afgifter, at bede forhandleren sørge for at bilen får udarbejdet en ”brændstofforbrugsrapport” som et ”gyldigt synsgrundlag” før registreringssynet.

En sådan rapport skal laves af et akkrediteret firma for at blive godkendt – og der findes kun få af disse. Eksempler er TÜV og det danske firma Autoconsult.

Med tiden vil ”Real Life” målinger fra f.eks. Teknologisk institut måske kunne anvendes – det kan de ikke nu, og de er kostbare.

En brændstofforbrugsrapport kan ofte reducere afgiften for en allerede indregistreret tung autocamper, selvom den har COC-oplysninger for den færdige bil. Det skyldes, at både brændstofforbrug og frontareal ofte er oplyst for højt i COC-dokumentet.

Prisen for en rapport varierer efter hvor mange oplysninger der allerede er på bilens COC, men det kan ofte betale sig at få lavet en rapport.

Derefter vil synshallen ved et fornyet syn kunne rette oplysningerne, og din afgift kan ændres. Om det er muligt at få for meget betalt afgift tilbage, vides ikke.

Baggrund:

De traditionelle autocampere fabrikeres i 2 trin. Fiat, Citroën, Ford, Mercedes o.a. leverer chassiset med dets COC-dokument til “opbyggeren” – f.eks. Dethleff, Rimor, Knaus, Bürstner, der bygger ”campingdelen” på chassiset og forbinder den elektronisk med bilen. Bagefter laver opbyggeren en ny COC, der beskriver denne del af bilen. Begge dokumenter bør følge bilen i hele dens levetid.

Dansk skattelovgivning forudsætter, som den eneste i Europa, at der i det COC, der omfatter den færdige autocamper, er oplysning om dens brændstofforbrug eller CO2 udledning, da dette benyttes som grundlag for de afgifter der skal betales.

For autocampere med egenvægt under 2815 kg. er der typisk tilstrækkelige oplysninger på COC-dokumenterne, men måling af brændstofforbrug / CO2 udledning udføres på en anden måde på tunge biler, og står ofte kun på COC´et for chassiset.

Som synsreglerne er nu, må dette ikke benyttes som afgiftsgrundlag for den færdigbyggede autocamper.

DFAC arbejder for at få ændret synsreglerne, samt indføre de lovede muligheder for kunne bruge værdier fra andre lignende køretøjer, som man blev lovet, af den tidligere skatteminister, under lovens tilblivelse.


Læs hvad DFAC tidligere har skrevet om ovenstående emne her.

Tvivl om hvorfor du bør være medlem af DFAC ? – læs mere om forskellen på Ordnede forhold eller Ordentlige forhold?

Tidligere artikel

Seneste nyt

Newspaper WordPress Theme

Læs også

DFAC