IndholdMedlems NytFri Roaming - igen - Er det en and?

Fri Roaming – igen – Er det en and?

I går bragte DFAC.DK en artikel hvor der blev redegjort for, at fri roaming i EU efter d. 15-06-2017 ikke var så fri endda. Det viser sig, at der er mere om snakken end artiklen fra i går gav udtryk for. Den kiggede på sagen ud fra en autocamper vinkel hvor man opholder sig i længere tid i andre EU lande end ens hjemland. I dag vil vi kigge lidt på en anden vinkel – nemlig en der vedrører alle der har mobilabonnementer der ikke udtrykkeligt giver dem en bestemt mængde roaming data inkluderet i abonnementet.

De samme to dokumenter fra EU Kommissionen som lå til grund for gårsdagens artikel, nemlig Technicalroamingfacts og Visualroamingfacts ligger også til grund for dagens redegørelse.

Der vises to eksempler på hvordan de nye regler vil påvirke vores ret til fri roaming – eller med andre ord hvor lidt fri roaming vi egentlig får.

Det første eksempel omtaler et forudbetalt abonnement hvor tale, sms og data betales pr. enhed – det der i daglig tale kaldes taletidskort. Det er næppe så interessant i denne sammenhæng for danske forbrugere.

Det andet eksempel omhandler det langt de fleste af os har – nemlig et abonnement til en fast pris som indeholder enten en begrænset taletid, antal sms/mms og et begrænset mængde data. Nogle har en fast pris og ubegrænset forbrug, og de samme regler gælder for dem.

Alle kan nyde godt af deres aftalte taletid og tekst beskeder i andre EU lande i samme omfang som de kan i hjemlandet. Anderledes ser det ud med data. Her gælder der det, at data afregnes med den halve pris af engrosprisen som i går blev aftalt til €7,70/GB for 2017. Så hvis du har et abonnement som undertegnede som indeholder 12GB data til kr. 79,00/md. så vil dit regnestykke således ud:

(79,00 x 0,8)/57,75 x 2 = 2,19 GB/md.

Bemærk, at abonnementsprisen skal være ekskl. moms. Derfor ganges den med 0,8. Engrosprisen nedsættes gradvis til den i 2022 er på ca. kr. 18,75/GB hvorved samme abonnement vil gradvist indeholde mere roaming data.

Men summa summarum: Mine 12 GB data er skrumpet til 2,19 GB ligeså snart jeg krydser grænsen. 

Grundlaget for regnestykket findes i denne del af Technicalroamingfacts.

Poul Erk Lind Pedersen

Webmaster DFAC

BLIV INFORMERET

Du modtager - information når der sker vigtige ting i ind- og udland, som vedrører dig som autocamperejer.

Du modtager ikke - foreningsnyt og anden information som kun vedrører foreningen

Du modtager ikke - reklamer

Tilmeld dig her

Du kan - til enhver tid selv afmelde dig listen igen

Seneste nyt

Newspaper WordPress Theme

Læs også

DFAC