IndholdMedlems NytOpråb til Silkeborg

Opråb til Silkeborg

Eller snyder byens politikere byen for store turistindtægter?

Uanset hvordan du vender og drejer det, så er man i Silkeborg Kommune ikke glade for ideen om særskilte pladser til autocampere. Det har DFAC bestyrelsesmedlem og pladsansvarlige, Niels-Jørgen Jensen skrevet en artikel om, og posted det på Midtjyllands Avis Facebook side. 

Hele artiklen bringer vi også her på DFAC.DK.

Silkeborg går glip af store turistindtægter.

I hele Skandinavien og Europa er salget af autocampere i stærk vækst og i f.eks. Tyskland sælges der nu væsentligt flere autocampere end campingvogne. Det har skabt et stort behov for fornyelse mht. egnede parkerings- og overnatningspladser.

Hvor traditionelle campister oftest efterspørger et stort udbud af faciliteter på campingpladserne, samt god plads til at slå fortelt op og have bilen parkeret ved siden af, har de fleste autocamperbrugere ikke behov for disse faciliteter, men blot en plads af beskeden størrelse, samt adgang til at tømme affald, gråvand og toilet og tanke frisk vand.
Campingpladserne ligger ofte langt udenfor byerne og har i mange tilfælde en kort sæson da almindelige campister kun bruger campingvognen i sommerhalvåret. Campisten har en bil med, som de bruger til div. udflugter. Autocamperturister derimod er på rejse året rundt, er meget mobile og har behov for parkerings- og overnatningsmuligheder tæt på byer og attraktioner eller på rolige, naturskønne steder.

Der er således tale om meget forskellige behov og da ingen, heller ikke autocamperbrugere, ønsker at betale en høj pris for nogle faciliteter, som man ikke bruger, er der et stærkt stigende behov for overnatningspladser, hvor man for en rimelig betaling får det, man har brug for.

I vores store naboland mod syd, har man den største mængde autocampere i Europa og vækstraterne er tocifrede. Her har man Autocamper ”Stellplätze” i næsten alle byer og de fleste pladser er meget centralt beliggende. I Tyskland og andre lande (fx Frankrig), er overnatning på pladser uden service ofte gratis, mens det koster imellem 50 og 120 kr. hvis der er service på pladsen i form af toilet, bad, tømning og friskt vand.
Det er noget af en kontrast til de 250-300 kr. som mange danske Campingpladser forlanger.

I og omkring Silkeborg har vi mange campingpladser, de fleste kun åbne i en kort sæson og ingen af dem tilbyder den vare som de fleste autocamperbrugere efterspørger – og da slet ikke til en pris, som står i et rimeligt forhold til det man har brug for.

Jeg har tidligere kommunikeret med Silkeborg kommune om parkering for autocampere i Silkeborg. Kommunens medarbejder, Thomas Majlund Laursen skriver på et tidspunkt følgende:

..Silkeborg Kommune har ingen planer om at etablere p-anlæg til autocampere eller andre større køretøjer. Det er et ønske at de eksisterende campingpladser benyttes til netop det formål du beskriver. Desuden er der ikke afsat midler fra kommunens side til tiltag som disse.

Et noget nedslående svar der desværre viser, at det ikke er gået op for kommunen, at den med denne holdning afskærer en masse turister fra at opleve vores skønne by og samtidig afskærer byens erhvervsliv fra en betydelig omsætning. Desuden gør de det stort set umuligt for en håndværker i en stor kassevogn at finde en p-plads hvor han kan parkere lovligt. Det er et mærkværdigt budskab at sende fra en by, som gerne vil slå sig op på at være Danmarks Outdoor hovedstad.

Der er således fortsat ingen Autocamperpladser i Silkeborg og med mindre man er meget lokalkendt, er det også umuligt at finde en parkeringsplads til Autocamperen hvis man gerne vil opleve byen, sejle en tur på søerne eller besøge restauranter og butikker. Der er heller ingen hjælp at finde på kommunens hjemmeside, hvor en søgning på ”autocamper” intet resultat giver. Man kunne da som et minimum henvise til parkeringsmuligheder til disse lidt større personbiler og til de få private overnatningspladser der findes i omegnen.

Med den åbenlyse mangel på helt basale muligheder for autocamperturister, er det intet under, at flertallet af de 1000 vis af turister der hvert år besøger Danmark, kører udenom Silkeborg. De søger i stedet hen til de byer / kommuner hvor der er skabt tidssvarende forhold for autocampere.

Heldigvis er der flere og flere byer der indser, at der ligger et kæmpe potentiale i at tilbyde parkerings- og overnatningsmuligheder for autocampere; men hvornår vil Silkeborg sørge for at byens handlende får glæde af det store turistpotentiale, som i dag opgiver et besøg i byen pga. manglende infrastruktur for deres køretøjer?

Danmarks Frie AutoCampere (DFAC) repræsenterer med sine mere end 300 medlemmer en væsentlig del af de Danske Autocamperbrugere og har i kraft af medlemmerne en meget stor viden om Autocamper-brugernes ønsker og behov, ligesom vi har en meget stor erfaringsbase fra hele Europa. Hvis Silkeborg kommune beslutter at, det nok alligevel er en god ide, at få del i dette store turistpotentiale, vil DFAC med stor fornøjelse stille op som sparringspartner i processen.

Niels-Jørgen Jensen
Medlem af bestyrelsen i DFAC

Pladsanvarlig i DFAC

Herunder nogle få eksempler til efterfølgelse.

Ny autocamperplads i Kerteminde har haft > 900 overnatninger i år. 

Thisted kommune har de senere år haft massiv tilstrømning af autocampere og her udtaler formand for Thy turistforening og kommunalpolitikker Henning Holm i juni: ”Vi har måske været lidt vage i optrækket, men nu er det på tide, der kommer flere alternative overnatningspladser til autocampere.” Iflg. Henning Holm vil der i løbet af efteråret blive taget initiativ til et indledende møde med alle berørte parter, for at få sat gang i en udvikling, der vil sikre flere pladser til næste sæson.

Holstebro har særlige parkeringspladser for autocampere flere steder i kommunen:

Viborg er ved at anlægge en centralt beliggende P-plads for autocampere.

Struer har med stor succes haft autocamperplads på lystbådehavnen i årevis.

Jammerbugt kommune byder autocampere velkommen med skilte på Attrup havn, Gjøl havn og Haverslev havn.

Tønder ændrer kurs.

Parkering i Herning.

Kæmpe succes på Rømø.

Og så lige til sammenligning et par stykker fra Tyskland:

Rendsburg: Her har man 5 pladser indenfor gå/cykelafstand af bymidten. Her et link til en, der ligger fantastisk ned til kanalen. 

Schleswig: Helt klart i den dyre ende i Tyskland, men også en fantastisk beliggenhed på havnefronten 300 m fra centrum. Her bydes man ved check-in velkommen med et indkøbsnet med byvåben, indeholdende et bykort og et ark med rabatkuponer til flere af byens forretninger og cafeer.

Tidligere artikel
Næste artikel

BLIV INFORMERET

Du modtager - information når der sker vigtige ting i ind- og udland, som vedrører dig som autocamperejer.

Du modtager ikke - foreningsnyt og anden information som kun vedrører foreningen

Du modtager ikke - reklamer

Tilmeld dig her

Du kan - til enhver tid selv afmelde dig listen igen

Seneste nyt

Newspaper WordPress Theme

Læs også

DFAC