IndholdRejseoplevelserHvem sagde Frie AutoCampere ?

Hvem sagde Frie AutoCampere ?

Croix de Fer Ole Poulsen
DFAC´s forumansvarlige Ole Poulsen skriver ofte om sine rejseoplevelser i FritForum, læs om denne helt unikke plads i Croix de Fer i Frankrig som Ole og hans hustru Vibeke har besøgt flere gange

På DFACs www.FritForum.dfac.dk deler vi oplevelser, informationer og gode tips omkring pladser, steder at holde, og så videre. Og på Croix de Fer i Frankrig kan man virkelig fornemme det frie autocamperliv, selv ved bare at læse beskrivelsen og se de smukke billeder derfra. Beretningen om denne plads stammer fra vores Forumansvarlige Ole Poulsen, som gerne dele sine oplevelser af pladser rundt omkring i for eksempel Frankrig. Dette og meget mere får du som medlem af Danmarks Frie AutoCampere adgang til for kun kr. 100,- om året (dog + indmeldelsesgebyr kr 100,- første år) bliv medlem

 

Autocamperplads med helt unik beliggenhed

Pladsen ligger i de mest fantastiske naturskønne omgivelser. Og der er mulighed for helt enestående naturoplevelser, når Mamotten kigger forbi, når de store Kongeørne flyver hen over bjergene og kommer aldeles tæt på, eller når fårehyrden kommer forbi med både får, hunde og et venligt væsen. Eller for den sags skyld når du fanger en af de mange fisk i den store opdæmmede sø Lac du Grande Maison. Pladsen er også stedet, hvor du henter dit ferskvand ved kilden, som udspringer af smeltevandet fra bjergene og derfor altid er frisk og også meget koldt. Og vil du gerne have et bad, så er der også mulighed for at bade i den rene og naturskønne sø. Hvis du altså holder af at svømme med fisk. Hvis du kan se dig selv gøre holdt på denne plads, skal du til de Franske Alper, hvor du finder passet Col de la Croix de Fer. Passet forbinder bjergene Le Bourg-d’Oisnas og Sanint-Jean-de-Maurienne. Hvis du ankommer fra nordøst fra Sanint-Jean-de-Maurienne er den gennemsnitlige stigning 5,5% med enkelte steder med stigning på 9,5%. Kommer du fra Rochetaillée, er den gennemsnitlige stigning 5,75% med enkelte helt op til 11% stigninger. Du kan også ankomme viad Col du glandon, men her får du den stejleste stigning med en 22,7 km lang rute med 7,0% i gennemsnitlig stigning. Denne rute har i øvrigt været en del af Tour de France ruten 16 gange siden 1947. Senest kom rytterne denne vej i 2012.

Col de la Croix de Fer – eller Jernkorset, som navnet betyder, ligger 2.067M over havet. Navnet stammer fra det store kors af jern, som man kan se på den ene af bjergtinderne. På selve pladsen bor fårehyrden i sin campingvogn. Ifølge Ole Poulsen snakker hyrden gerne, og byder også din hund velkommen. Dog vil han gerne undgå, at din hund og hans får og hund kommer for tæt på hinanden.

Der er ikke forsyninger på pladsen ud over det friske smeltevand. Det kan se meget idyllisk ud på afstand, den flotte sø omkranset af de høje bjerge med de små idylliske men meget simple stenhuse op ad bjergsiden og straks tænker man, et helt usædvanligt sted, kan man holde her og nyde luften og den helt overvældende natur?

Jo, den første gang man kommer, tænker man: går det godt? Men vi har det standpunkt, at holder vi et sted, hvor vi ikke generer nogen, så er det værste, der kan ske, at vi bliver jaget væk. Indtil videre er det aldrig sket for os. Der går sjældent lang tid før politiet kommer rullende forbi, hilser smilende ud af vinduet, og så er det lejrpas jo konfirmeret. Jeg har dem nu mistænkt for at køre op og nyde naturen, hvilket man vel godt kan forstå? Du kan se Ole Poulsens´s smukke billeder – klik på billederne herunder.

De små simple stenhuse jeg nævnte tidligere stammer fra den gang man drog op på bjerget med sine dyr og boede der hele sommeren. Senere blev de brugt til dem, der arbejdede på den store dæmning der danner søen. Flere af dem har fået nyt tag, der stammer fra olietromler, der er skåret op og rettet ud, et billigt, men meget stærkt tag. Men flere og flere af husene sættes i stand og bruges som fritidshus. Og sikke et hus. Udsigten er formidabel, luften er frisk, vandet er klart og iskoldt lige fra gletsjeren, hvor det løber fra hele året lige ned til vaskekummen, der er mellem huset og wc’et. Nogen vil nok kalde det et das, men prøv at forestille dig, at sidde der en tidlig morgen med udsigt over søen, ørnene der flyver rundt, og mamotten der kommer og kigger på, og giver et skingrende advarselsskrig til familien, bare man rører sig.

Kan man lide får og geder så er det her også stedet. Den flok, der holder til her, er på ca. 100 dyr, de er kun under opsyn af den gamle hyrde og hans dygtige fårehunde som, når han giver dem lov, gerne snakker med vores egen hund. De er spændende at følge fra pladsen og er helt fantastiske til at passe får og geder.

Der er et betonfundament fra dengang dæmningen blev bygget. Når det bliver frokosttid kommer hele flokken, kravler ind under betonpladen og så er der tid til en morfar. Efter en times tid kommer fatter ud og ser om banen er klar. Kun iført fin klokke og stort gevir, det er nemlig ham, der bestemmer. Og er der fred og ingen fare så kan resten godt komme frem og i løbet af kort tid er alle dyrene ude og græsse

Man skal ikke lade noget ligge på jorden. Dyrene samler alt op, og tror det kan ædes, de kravler også op i træerne nede i floden, lige så langt grenene kan bære og spiser alle bladene, og når de er gået forbi, er det som om, der har været en plæneklipper.

Vil man gerne i butikker, er det her ikke stedet, der er kun frisk luft og klar 4 grader krystalklart vand, luften klarer jo sig selv, men vandet skal have lidt hjælp, så der blev lavet et lille vandværk en vandflaske med min vaskeslange monteret og kilet fast mellem 2 sten og så har man 10 liter på 2 min oppe fra gletsjeren og hvad kan man så ønske mere. Jo, freden og hyggen på bjerget.

Her sidder man ude med alle sine ting, også når Police Municipal kommer forbi, vi laver nu altid plads så de kan køre forbi, men udsigten, dyrene, luften, en kop kaffe, eller et glas vin eller en god bog, naboen der lige kommer forbi og skal se ham danskeren, og hilser på, vi hygger os ude og tager del i bjerglivet samtidig med at vi nyder udsigten.

Tag en tur der op. Der er plads til alle og prisen, den er overkommelig. Eller nærmere sagt gratis.

God fornøjelse

 

Vibeke, Ole Og Mikkel

BLIV INFORMERET

Du modtager - information når der sker vigtige ting i ind- og udland, som vedrører dig som autocamperejer.

Du modtager ikke - foreningsnyt og anden information som kun vedrører foreningen

Du modtager ikke - reklamer

Tilmeld dig her

Du kan - til enhver tid selv afmelde dig listen igen

Seneste nyt

Newspaper WordPress Theme

Læs også

DFAC